Kullor säkra vårtecken i Gävle
Dalfolket börjar nu åter begifva sig på sina resp. sommararbetsplatser.
Sålunda medföljde i går (25/4) å det nedåtgående Stockholmståget
minst ett 100-tal kullor. Smärre grupper passera dessutom nästan
dagligen Gefle på väg söderut.
Så skrev Gefle Dagblad 26 april 1905.
Under ca 200 år färdades kullor till sina arbeten i Stockholmsområdet, Roslagen, Mälardalen, Södermanland, Gävle och Norrlandskusten, som pålitliga vårtecken. Även på olika håll i Dalarna var det vanligt att anställa kullor från bl a Siljans-bygden, t ex på bergsmansgårdarna runt Falun. På Danderyds kyrkogård arbe-tade de sista trädgårdskullorna fram till sent 1950-tal.
Trädgårdskullor, men mycket mer
Trädgårdskullor var det vanligaste, men vem har hört talas om trisskullor, vevkullor, som också kallades ”Dalånga”, och hamnkaptener? Hur många vet att kullor svarade för lokaltrafiken på vatten inte bara i Stockholm utan även i
Karlskrona och Göteborg? En studiecirkel inom Studieförbundet Vuxenskolan i Leksand har plockat fram uppgifter om herrarbetande kullor från Leksands-bygden och nu fortsätter Hoff Sven Hedlund med att gräva ännu djupare och bredare. Vem vet något om trädgårdskullorna på Högbo Sanatorium, efterlyser han. Just nu ser listan på kullorna som gick på herrarbeten ut så här; trädgårdskullor, mursmäckor, ”hamnkaptener”, pepparkaksförsäljerska, äggavsynare, mjölkförsäljerska, ammunitionsfabriksarbeterskor, trisskullor, bryggerikullor, arbeterskor på ljusfabriker, roddarmadammer/ rodderskor och vevkullor.
Efterlysning
Har du uppgifter om kullor som gick på herrarbete? Det är viktig och angelägen kvinnohistoria. Varje pusselbit är välkommen. Du kanske inte vet så mycket, men något. Till att börja med blir det en enkel sammanställning som förmod-ligen kommer att följas av en bok. Samtidigt lyfter vi fram kvinnorna som lämnade familj, gård och hembyn och därmed stängde dörren till sin barn- och ungdomstid för sin egen försörjning och för att kunna sända hem några kronor till mor och far. Detta är en viktig del av vår historia och kultur.
Buffils Anna
I Buffils Annas eftermäle tänker man närmast på sagolikt goda munkar till
kaffe kokt på björkved på Björkbergets kaffestuga i Siljansnäs. Men det
är också belagt att hon varit trädgårdskulla på Skogskyrkogården i Södra Stockholm. En liten sensation, menar Hoff Sven. Det har inte varit känt i
bygden tidigare.
Ett folk i rörelse – en folkrörelse
Enbart på Norra begravningsplatsen i Stockholm arbetade omkring 260 kullor varje sommar, många hundra därutöver, kanske tusentals gick varje sommar på herrarbete under 200 års tid. Det var ett folk i rörelse av stor betydelse för Dalarna, med sig hem hade man inte bara allmännan intryck utan även kunskap, nätverk och inte minst plantor och frön som sakta men säkert förvandlade familjernas egna hemträdgårdar liksom även sockenkyrkornas begravningplatser.
På Norra begravningsplatsen bodde kullorna i kullkaserner, där rådde
rent militärisk ordning och uppspikade ordningsregler stadgade bl a:
Tobaksrökning, dans, dragspel eller annat oljud äro der icke tillåtna.
Tänk om vi kunde få se en liten folkrörelse som i vår tid sätter ljuset på kullorna som herrarbetsvandrare. Välkomna att kontakta kullornas ”ambassadör”.
Hoff Sven Hedlund
Hotellbacken 4 F
793 30 Leksand
0247-610 79
hoff.sven@telia.com