Fredag 16 maj Bro – Solna
Fredagens vandring gick från Klints hembygdsgård till Augustensdals 4H-gård vid Huvudsta gård, Solna. De var fortfarande vacker väder för de 56 vandrarna, som gick den 35 km långa sträckan. Till denna etapp hade sex nya och ”nygamla” vandrare anslutit sig. Bro hembygdsförenings ordförande Hans Brofalk hälsade välkommen. Korum hölls av kyrkoherden Sven Erik Morhed. Sedan togs en gruppbild av alla vandrare.
Börje Sandén från Upplands-Bro kulturhistoriska forskningsinstitut leddes oss till Bageri Mazarin, där Dino försåg oss med nybakat bröd på vår fortsatta färd. Många passade också på att inhandla eget bröd.
Börje Sandén mötte oss sedan vid Tibble gård, som en gång i tiden var gästgiveri. Här samlades dalkarlarna vid Dalaupproret 1743 och ställde krav samt inväntade svaren på dessa från rikets ledning.
Vi passerade Berga skola i Kungsängens, där barnen väntade på oss. Trons Lasse blåste i näverluren och Jessica Geidnert från Äppelbo kulade till svar. Vi blev så populära att vi fick skriva våra autografer, såväl på papper som på armarna.
Sedan vandrare vi vidare till Dalkarlsbacken, där Börje Sandén berättade om detta unika ”vägmuseum”. På toppen av denna backe kan man samtidigt se fyra generationer väg; från 1660-talet, 1850-talet, 1930-talet och 1970-talet. Den äldsta vägen, från 1665 byggdes av utkommenderade soldater från Kungl. Dalregementet. Arkitekt var Jean de Vallée och Sveriges förste, och ende, riksvägmästare Jacob Cossway ledde arbetet. Vi fick även höra att den nybyggda järnvägstunneln under Stäksön har döpts till Dalkarlstunneln. Säkerligen arbetade dalkarlar vid detta järnvägsbygge, så då passar namnet ännu bättre!
På toppen av Dalkarlsbacken väntade Svea livgarde. Löjtnant Lennart Hökpers, med ett långt förflutet på Dalregementet, hade ordnat med kaffe.
Sedan gick vandringen vidare mot Huvudsta. Trots närheten till huvudstaden finns det många fina grusvägar att gå på. Det kan vara ganska så svårt att hitta lämpliga, och äldre, vandringsvägar i dessa nybyggda områden. Orsakarlen Lennart Löthman, som ”herrarbetat” i många år på Riksantikvarieämbetet, hade gjort ett förnämligt arbete med kartunderlag och snitsling av lämpligt vägval.
Vid Walls kiosk i Järfälla mötte Stina och Olof Hållnissa från Orsa, men som nu bor i Järfälla, och bjöd på saft m.m. Det var ännu ett exempel på dalfolk i förskingringen, som känner mycket för denna vandring.
Övernattningen var på 4H-gården Augustendal vid Huvudsta gård. Det var ”sista natten med gänget” och en viss separationsångest kanske började skönjas. Byns Mats hjälpte dock till att få alla i rätt stämningen inför morgondagens sista etapp. Jessica framförde vandrarnas tack till arbetsgruppen.