Theo Frödin, klass 5, Vikarby skola bär budkaveln.
Etapp 2, Tammeråsen-Rättvik, 9.5
Dagens etapp var ungefär 17 km – lite kortare än tidigare år, eftersom vi bodde vid kyrkan och Stiftgården och inte som tidigare år på Knektplatsen.
Ganska kylig morgon, med lite lätt regn som dock upphörde efter några timmar. Efter sedvanligt korum, denna gång ledd av Lennart Norberg från Rättviks församling, gav vi oss iväg, c:a 70 personer, varav 22 st elever från Vikarby skola, klass 5. De hade med sig en budkavel, från Mora. Elever skall sedan föra budkaveln vidare, åtminstone till Falun.
På sina ställen var vägen ganska så sönderkörd av olika skogsmaskiner och på många ställen ganska blött, men det gick att gå vid sidan av vägen.
I bystugan på Röjeråsen bjöds det på saft och frukt och i Granmor, en gång fäbodställe, men nu med fastboende, bjöds det på korv med mos och tuttul. Väl framme vid Stiftsgården blev det sedan ytterligare fika. Man brukar faktiskt inte går ner i vikt när man går mellan Mora och Stockholm! Det är lokala sponsorer som på detta sätt vill hjälpa vandrarna framåt.
Rättviks församling hade mycket välvilligt ställt upp och ordnat så att vi kunde sova i de unika och kulturskyddade kyrkstallarna. Ett stall är från 1400-talet, övriga från1600-talet och fram till 1800-talets slut. Kyrkstallar har funnits vid många kyrkor, men just i Rättvik har de bevarats i mycket stor omfattning. Räddningstjänsten hade och på alla sätt ställt sig positiv och hjälpsam till denna övernattning, liksom Börjes bygg som hade ordnat isoleringsunderlag.
Efter en stärkande middag i Stiftsgården fick vi information om Rättviks kyrka och Kyrkudden av församlingens kyrkoherde Sven Trägårdh. Rättviks kyrka har en direkt koppling till vandringar. Här drog förmodligen en pilgrimsväg förbi upp mot Nidaros (Trondheim) och St Olavs grav. I kyrkan finns en förnämlig trästaty föreställande ”Norges evige konge” från början av 1400-talet.
Rapport hur natten var i kyrkstallarna kommer imorgon!
Fjärdsmans Olof
Den tidigare trolska miljön vid Trollskuru har blivit helt förändrad efter skogsavverkningen. |
|
Våra norska vänner Jon Erik Jacobsen och Britt Sandberg pustar ut vid Stiftsgården efter väl förrättat värv. |