Fanborg och trupp på väg mot Gamla Stan
Etapp 12, Solna-Gamla Stan, 19.5
Så var vi då framme vid den sista korta etappen in till Stortorget i Gamla Stan. Äntligen en riktig varm och solig morgon! Många tidigare etappvandrare och funktionärer mötte upp redan i Solna, så vi var drygt 60 personer, varav många i sockendräkter, som vandrare i väg genom Hagaparken till Norrtull. Vi höll gruppen väl samlad och gick i ett makligt tempo – det blev ganska varm för all vi som bar sockendräkt. Till Norrtull var det omkring 6 km.
Trafikapparaten vid Norrtull håller fortfarande på att byggas om, så vi skymtade de gamla tullstugorna mellan byggkranar och avspärrningar. Mellan de två små tullstugorna från 1740-talet gick den gamla infartsvägen till Stockholm. Stadstullen var i bruk 1622-1810. Här brukade dalfolket samlats för gemensam vandring hemåt – ”Marschen går till Tuna på hed och backar bruna” som Karlfeldt en gång skaldade.
Därefter var det inte långt till restaurang Wasahof på Dalagatan, som enligt traditionen, bjöd på lämplig förfriskning. Här mötte ”Kung Salomo” Hans Josefsson och deklamerade Kung Salomos monolog ur Himlaspelet.
Därefter var det fritt att ta sig ned till Kungsträdgården.
Vid 12.30-tiden hade flera hundra personer samlats i Kungsträdgården. Vi delade ut de sista paketen Leksandbröd, som vi fått hemifrån.
Vid avmarschen hade vi bakom fanborgen av sockenfanor ”Svea livgardes musketerarkår” i m/ä inklusive tre representanter iförda Kungl. Dalregementets uniform m/1847 med Mora kompanis fana. Varför var då Livgardet med? Jo, de räknar sina anor från Övre Dalarna. Efter förvecklingarna i Mora 1520, då Gustaf Vasa åkte det första ”Vasaloppet” norrut kom han tillbaks till Mora 14 januari 1521 och samlade dalkarlarna till ett möte. Gustav Vasas krönikör Peder Svart beskriver detta på följande sätt:
”Ther komme till honom the förnemligeste aff alle socknar både östre och westre Dalarne, samtyckte och koradhe honom till Sweriges Rijkes höffuitzman, swore honom eedh
lydno och hörsamheet, satte så till honom 16 smocke vnge karlar the honom tiena och på honom achta skulle.
Altså vti Gudz the helge Trefallighetz namns åkallan vti een saligh stund begijnte han sitt Regemente.”
Det långa tåget gick via Strömbron och Slottsbacken mot Stortorget i Gamla Stan.
Väl framme vid Stortorget inleddes programmet med att vandrarna Malin Hedin Mora, Gunilla Larsson, Folkärna och Helena Henningsson, Stora Skedvi kulade till varandra. Ett mycket uppskattat inslag! Musketerartruppen genomförde därefter en uppvisning med dragna bajonetter.
Jag erinrade om Stortorgets plats i herrarbetets historia samt varför och hur vi har vandrat de 36 milen till Stockholm. Här stod ”Vackra Karin” Pilt Karin Ersdotter från Djura på 1830-talet och sålde mjölk. Just nu pågår en insamling för att kunna resa en staty av henne i Djura. Borlänge kammarkör, som vi ”hittade” i Kungsträdgården, framförde några stycken. Därefter deklamerade Järnakarlen Curt ”Hooga” Holgersson Erik Axel Karlfeldts ”Tuna ting”. ”Hooga” har varit på herrarbete i Stockholm i många år, så därför var han ”slimsklädd”.
En lyckad avslutning på en lyckad vandring. Åtskilliga hundratals personer har vandrat en eller flera sträckor. Omkring 40 personer gick hela vägen från Mora till Stockholm. Nytt rekord!
Att Dalarna syntes rejält i Stockholm denna lördags eftermiddag är klart. Storögda turister från när och fjärran fotograferade oss. Många sockenklädda fick också ”posera” med någon turist. Så vi kanske kommer snart att återfinnas i något album i Japan.
Ett 100-tal personer följde sedan med till ”Gyllene Freden” där vi åt Anders Zorns köttbullsmeny. Det är genom Anders Zorns förtjänst som Gyllene Freden är bevarad. Han köpte in stället 1919 och donerade det till Svenska Akademien. Byns Mats och Pellas Mats m fl underhöll. Trons Lasse, en gång initiativtagare till det som sedan blev Föreningen Dalkarlsvägen och Storvandringarna höll i det hela.
Föreningen Dalkarlsvägen tackar alla frivilla och sponsorer som gjort denna vandring möjlig, men framförallt ett stort tack till alla vandrarna. Ett härligt gäng! Förhoppningsvis återkommer vi om några år med en ny Storvandring.
Fjärdsmans Olof
Rast i Hagaparken |
|
Per Mårthans leder allsång utanför Den Gyldene Freden |