Sedvanlig packningsprocedur på morgonen. Madrasserna lastas.
Dagsrapport etapp 2, Nås – Dala-Floda 150515
Etapp 2 var den första lik, såtillvida att det var lika många startande, 109 st, men inte helt samma personer, c:a 15 nya personer anslöt idag. Vid korum i Nås kyrka var det samma präst som igår, Göran Almegård. Han var också med i Folkärna kyrka på förra årets Storvandring. Lika kallt och blåsigt som igår, c:a 6 grader vid starten, men snart började solen värma oss.
Dagens vandring följde i stort den Gamla Västerdalsvägen. Från Nås kyrka gick vi över skogarna förbi Finnön, innan i nådde E16 igen. Sedan följde vi Västerdalsälven längs den gamla riksvägen. Det var först på 1980-talet som man flyttade riksvägen/Europavägen längre upp från strandbrinken. Murkna gamla vägräcken och tallrötter som nu tränger upp genom asfalten är rester från denna väg. Det blev en vacker vandring längs älven, där Käringforsens brusande vattenmassor fascinerade.
Lunch intogs vid Fänforsens rastplats. Sen följde vi den gamla Kyrkstigen genom skogen fram till Holsåker, som är den första byn i Floda socken. Begreppet ”Dalarnas lustgård” myntades av Carl von Linné på dennes Dalaresa 1734 och vi vandrare genom Holsåker och Kyrkbyn fram till Floda församlingshem, slutmål och övernattningsställe. Många fina gamla timrade gårdar längs vägen den sista biten. Vi kunde även bese Finn Olars härbre, med de äldsta delarna daterade 1558. Nu hotas detta unika härbre att säljas på auktion och försvinna från bygden. Det pågår en insamling för att få nog med pengar för att köpa det och bevarade det på stället.
Alla fick inte plats i församlingshemmet så bystugan i på andra sidan älven fick också nyttjas. Dagens etapp mätte 23 km.
Efter en stärkande middag, som Floda församling och Floda intresseförening stod för, blev det ett digert program i församlingshemmet. Kommunfullmäktiges ordförande Alf Johansson hälsade välkommen till Dala-Floda, lokala spelmän spelade och vi fick information om Floda kvinnodräkt, som är lite speciell med den för socknen typiska så kallade ”påsömnad” i form av prunkade rosor. Vi var verkligen i Dalarnas lustgård!