Flinebygden. Vandrare på väg mot bygdegården efter en lång varm dag.
Dag 5 Staberg-Fline, Vikarbyn, 10 maj
På förmodligen årets varmaste dag samlades lång- och dagsvandrare på Gamla Staberg. 28 personer hade vandrat hela vägen från Mora. Ulrika Lindholm, präst i Vika församling ledde korum.
Därefter skedde avtäckning av en ny skylt som berättar om Knivstigen och Dalkarlsvägen. Lars Toresbo var den som en gång återupptäckte Knivstigen, röjde och skyltade den samt gav ut en skrift om stigens historia, som just ivbdag hade kommit ut i ett efterlängtat nytryck. Lars var också en av dem som ingick i den första arbetsgruppen kring Dalkarlsvägen. I samband med Lars bortgång 2004 skedde en insamling, där medlen skulle gå till information om Knivstigen. Nu var äntligen skyltarna klara, i samma design som de övriga världsarvsskyltarna på Staberg. En skylt är placerad där Knivstigen börjar på Gamla Staberg. En motsvarande skylt skall också placeras vid Skvalta längre söderut. Skyltarna innehåller också en liten text om Lars Toresbo och hans hembygdsvårdande insatser. Föreningens ordförande Jan-Olof Montelius förrättade invigningen och Anna-Greta Toresbo lät täckelsen falla.
Starten skedde med Vika sockenfana i spetsen. Första stoppet skedde vid kolarkojan, där vi fick information om kolningsarbete. Vi passerade många informationstavlor som berättade om olika händelser efter vägen, bl a vid ett offerkast, där en rättvikskarl blev mördad av en annan rättvikskarl.
Vi Skvalta bjöds på förtäring som Vika-Hosjö hembygdsförening ordnat.
Vid Svensgården i Nyberget mötte Stora Skedvi hembygdsförening med grillkorv, kaffe m.m. Även i Långshyttan fanns förfriskningar, denna gång från Långshyttans brukshistoriska förening. Det gick åt stora mängder vatten en sådan här dag, och på ytterligare några ställen fanns det mjölkkrukor utställda.
Efter att passerat över det sista berget, med Husby sockens galgplats öppnades landskapet vid Flinebygden och med den nedgående solen i ryggen nåddes så Fline bygdegård i Vikarby, kl 18.20, efter 34 km och 9 timmars vandring. Då hade de första vandrarna nått Fline strax efter kl 16. De sista fem tappra vandrarna kom fram kl 21, tillsammans med vandringens ”sladdpersoner”.
Husby hembygdsförening stod för värdskapet, såväl mat som musikunderhållning. Massage och fotvård fanns också att tillgå. Bygdegårdens golv räckte inte till, man fick välja mellan inomhusförläggning eller i något av de två militärtält (tält 20) som fanns uppsatta.
Vi hade också ordnat buss från bygdegården tillbaks till Staberg, för dagsvandrare och andra som ville återvända. Från Ösby naturbruksgymnasium i Saladamm har vi fått låna tjocka madrasser, vilket nog uppskattas av alla.
Artiklar från vandringen Falun-Staberg fanns i dagens FK och DD.
Fjärdsmans Olof
Jan-Olof Montelius och Anna-Greta Toresbo vid den nya informationsskylten vid Gamla Staberg. |
|
|