Vandring genom fägatan på Gamla Staberg.
Dag 5 Gamla Staberg – Fline, söndag 16 maj
Några regnskurar passerade just innan start av dagens etapp ned till Fline i Husby socken, så många vandrare var utrustade i regnställ vid starten. Men de åkte snart av. Det var sedan ett perfekt vandringväder hela dagen, mest molnigt, men ibland lyste också solen och temperaturens höll sig kring 14 grader.
Omkring hundra vandrare kom till start. Fredrik Linder var dagens präst. Han berättade att hans mormors mormor hade varit hårkulla från Våmhus och vandrat ända bort till Ryssland för att utföra hårarbeten.
Starten skedde med hjälp av gevärsskott utförda av en officer och en menig soldat ur ”Falu militärhistoriska förening”, iförda tidiga 1800-talsuniformer.
Mycket skogsarbete har skett längs Knivstigen under senare år – tyvärr också med följd att vissa sträckor av stigen blivit sönderkörd av skogsmaskiner. Gnolas vål, som tidigare låg inne i tät granskog, låg nu ute på ett hygge.
Vid Kolarkojan och vid Skvalta fanns Vika-Hosjö hembygdsförening på plats och bjöd på fika och annan förtäring.
Vid Nyberget serverades lunch. I Långshytten fanns nästa stopp, där man bjöd på grillkorv. Stoppet i Långshyttan ”bevakades” av en webbkamera från långshyttan.nu, som tog bilder var 30 sek och lade ut på nätet.
Efter att passerat över det sista berget, med Husby sockens galgplats öppnades sig landskapet vid Flinebygden. Nu var det inte långt kvar till Fline bygdegård i Vikarby! Husby hembygdsförening stod för värdskapet. Massage och fotvård fanns också att tillgå. Bygdegårdens golv räckte inte till, så man fick välja mellan inomhusförläggning, loge eller i militärtält (tält 20) som fanns uppsatta.
Vi hade också ordnat buss från bygdegården tillbaks till Staberg för de dagsvandrare och andra som ville återvända.
Dagens sträck mätte 32 km.
Fjärdsmans Olof
På Knivstigen. |
|
Trötta ben vid Fline bygdegård. |