Thomas Fahlander spelar vandrarna uppför berget mot Pundet.
Dag 4 Bjursås – Staberg, lördag 15 maj
Äntligen hade regnet upphört!
Cirka 120 vandrare samlades inne i Bjursås kyrka, där prästen Josefin Rådbo ledde morgonens korum. Hon hade ”gogglat” ordet korum, och kunde informera att begreppet är en miltär benämning på morgonsamling, som skall avslutats med att prästen säger ”Gud bevare Konunge och Fäderneslandet” och manskapet svara likadant. Så gjorde nu även vi!
Sedan bar det iväg det 18 km till Falun. På vägen passerade vi några milstolpsfundament, som visar att denna väg tidigare hade varit en viktig huvudled.
Spelmannen Thomas Fahlander vandrare med oss idag. Tänk så mycket lättare det är att vandra med en spelman i täten!
I Harmsarvet stod Grycksbo gille, med Anna-Lisa Johansson i spetsen, och bjöd på saft och vatten. Lennart Mjöberg, fick här hjälp av de flinka damerna från Gillet att servera Gustafskorv – ”tre skivor per man”. Han verkade inte ha något emot det.
Återsamling skedde vid Kålgårdsbadet. Sen gick vi i samlad tropp, med spelmän i täten, genom Falun till platsen framför Medborgarhuset. Där bjöd Bjursås sparbank på fika.
Därefter var det ”fri marsch” till Gamla Staberg. I år gick vi en ”ny” väg ut från Falun. Tidigare har vi vandrat på asfalterade cykelvägar längs Tisken ut mot Hosjö, som är en seg långsträcka. Nu gick vi istället genom Dalregementets kasernområde. Dalregementets museer var öppet och här visade Jan-Ola Nyström och tidigare långvandraren Carl-Ove Carlsson museet. Vi kunde även se den budkavle, som Dalregementets kamratförening bar med sig på en snabbvandring längs Dalkarlsvägen, till Försvarsdepartementet, i slutet av1990-talet, med vädjan om att Dalregementet skulle få finnas kvar. Förening Dalkarsvägens veteran Runar Tommila, lyckades senare se till att budkaveln kom tillbaks till Dalarna, där den nu förvaras i Dalregementets museum.
Vägen gick sedan vidare över Rottneby täppa till Rottneby. Denna väg är en de äldsta vägarna in mot Falun och finns med på 1600-talskartor. Vägen är på många ställen relativt oförändrad och går nu delvis genom Rottneby naturreservat. Ett klart bättre vägval tyckte alla vandrarna.
Vid Rottneby var sista vattenpåfyllningen, innan c:a 6 km asfaltsvandring vidtog ut till Gamla Staberg.
På Staberg stod Vika hembygdsförening för värdskapet och hade ordnat förläggningen dels i Kniva bystuga, dels på en loge på Staberg. På kvällen informerade Stig Forssling om Världsarvet Falun, där Staberg ingår som en viktig del, med såväl en gammal bergsmansgård från 1600-talet, som den under senare åren restaurerade barockträdgården mellan Gamla och Nya Staberg.
Dagens etapp var 32 km.
Fjärdsmans Olof
Samling framför Bjursås kyrka före starten. |
|
Harmsarvet – ”tre skivor korv per man”. |