”Sladden” Anders Westerberg från Säter, visar upp tecknet på sin värdighet. Anders går sist tillsammans med ett litet muntert gäng och ser bland annat till att snitslarna av plast samlas in.
Dag 10, Örsundsbro-Bro, 15 maj
Dagens etapp, mellan Kyrkstugan (församlingshemmet) i Örsundsbro till Bro och Låssa hembygdsförenings gård Klint och Bro församlingshem var vandringens längsta – 37,7 km.
Det var en ganska kylig morgon, men efter några timmars vandring blev det en behaglig vandringstemperatur, mest mulet, men solen tittade fram då och då. Kyrkoherden Gustaf Jacobsson höll korum, liksom han gjorde för fem år sedan. Vi hade en lokal guide med oss den första biten, Karl Ove Johansson, från Fisksätra i Hjälsta.
Vi var c:a 45 st (inklusive en ”nypåstigen”) som gav oss av över Upplandsslätten ner mot Bålsta och Bro. Här ligger de små sockenkyrkorna tätt – Giresta, Hjälsta, Övergran och Yttergran. På drygt två mil vandrade vi genom fyra socknar. Det gör vi inte hemma i Dalarna!
Mellan Hjälsta och Övergran finns milstolpar bevarande. De står helt enligt ”instruktionsboken”, 1 mil, ¼, ½ mil, och med ett avstånd av en gammal svensk kvartsmil, cirka 2 672 meter. Stolparna, från 1850 har landshövdingens i Uppsala län Robert von Kræmers initialer. På en av socklarna hade man år 1866 lagt till ”6 mil från Stockholm”. Robert von Kræmer var en mycket driftig landshövding vid mitten av 1800-talet. Han är ombesjungen i Gunnar Wennerbergs Gluntarne: ”Kors vad den Kræmer är bra för staden, han bygger broar och planterar träd”.
Vi har i år några nya dragningar av vägen. Vi gick en bit in på vägen mot Biskops-Arnö och gick sedan den gamla vägen ned mot Övergran kyrka. Där mötte Börje Sandén från Bro och Låssa hembygdsförening, och informerade om bygden.
Från Övergran följde vi Upplandsleden ända fram till övergången av E 18. Det var skönt att slippa den tunga trafiken längs gamla E 18. Upplandsleden följer på många ställen den urgamla åsvägen. Vid Ekila finns en mycket förtätad väghistorisk miljö, med brofästena för gamla Ekila bro bevarande, en milstolpe från 1850 och en runsten som berättar att ”Andvätt och Kiti och Kår och Bläse och Djärv de reste denna sten efter Gunnlev sin fader. Han föll österut”.
Vid Draget i Bålsta informerade Börje Sandén om de märkliga hålvägar, från forntiden, som finns efter den 1700-talsväg som vi vandrade på. Här finns också en minnessten med informationen att ”Carl XIV Johan åt här 1839 5/6”. Kungens resvagn hade gått sönder och kungen väntade här medan den lagades.
Efter att ha kommit ut på gamla E18 igen var det en lång sträcka fram till Upplands-Bro, men även här kunde man långa stycken följa den gamla vägen.
Framme vid Klints hembygdsgård 18.45, efter knappt 10 timmar. De första anlände vid 17-tiden och de sista omkring 20.30.
I Klints hembygdsgård väntade varm soppa och musikunderhållning.
Direktsändning i Radio Uppland och Radio Dalarna, helsida i Upsala Nya Tidning och TV4 Uppland var ute och gjorde reportage.
Fjärdsmans Olof
Per Mårthans sätter upp en affisch (med häststift!) på den uråldriga eken vid vägen till Biskops-Arnö. |
|
Cirka 45 personer lämnade Örsundsbro denna kylslagna morgon. |