Lunchrast vid Ekilla bro
Dag 10, Hjälsta-Upplands Bro, 15:e maj 2014
Natten hade varit kall. Frost rapporterades från tältarna. 63 personer lämnade Hjälsta bygdegård efter sedvanligt korum. På dagen värmde solen, men luften är fortfarande kylig.
Första stopp var vid ”Sockerdrickseken” vid infarten mot Biskops Arnö. Där hade Pippi (eller någon annan) fyllt den ihåliga eken med sockerdricka. Vi passerade sedan Katrinedal. Där hade Jan Fridegård bott som statarbarn. En av vandrarna, Annika Fredriksson Stoor, är släkt med honom. Vi kom sedan fram till Yttergrans kyrka, där församlingen bjöd på varm korv. Vi passade även på att titta in i den medeltida kyrkan som nyligen har renoverats. Bland annat har kalkmålningarna av Albertus Pictor, från slutet av 1470-talet, rengjorts och lyste nu vackert.
Det var en hel del asfalt idag, men även fina vandringsstigar längs Upplandsleden.
Vid Ekilla bro passade många på att äta sin medhavda matsäck. Vid Ekilla finns en mycket förtätad väghistorisk miljö, med brofästena för gamla Ekilla bro bevarande (stenvalvsbron revs på 1970-talet), en milstolpe från 1850 och en runsten som berättar att ”Andvätt och Kiti och Kår och Bläse och Djärv de reste denna sten efter Gunnlev sin fader. Han föll österut”.
Vandringen fortsatte sedan längs stigen på Granåsen mot Bålsta. När vi passerade på bron över motorvägen E18, så börjar man inse att vi nu närmar oss storstaden.
Vid Draget kunde vi fylla på depåerna med blåbärssoppa och Gustafskorv. Vi gick sedan den gamla vägen över skogen och passerade ett märkligt hålvägsområde. När vi kom ned på gamla Enköpingsvägen, så väntade 6 km asfaltsväg, innan vi nådde Klints hembygdsgård i Bro, där Bro och Lossa hembygdsförening mötte. Senare på kvällen var det musikunderhållning där och Börje Sandén berättade om Dalupproret 1743.
Vi bodde i år i en ny idrottshall, med underlag av konstgräs. Här var det ingen platsbrist och gott om varmvatten fanns det också.
Dagens etapp var 29,7 km.