Roine Lundin från Vikarbyn är en färgklick som förgyller vandringen.
Dag 10 Hjälsta – Bro, 21 maj 2010
Behaglig sommarvärme, lite sol då och då, men aldrig olidligt hett kännetecknade dagens vandringsväder. Kyrkoherden Gustaf Jacobsson höll korum, liksom han gjort vid två tidigare vandringar. Vi var cirka 60 personer som gick idag. Av de ursprungliga långvandrarna från Mora återstår nu 32 st.
Eftersom vi gick ända till Hjälsta igår, så tjänade vi på detta idag. Dagens etapp till Klints hembygdsgård i Bro blev därför 29, 6 km.
Vid avtagsvägen in mot Biskops-Arnö väntade en överraskning. Den ihåliga eken hade av vandringen egen ”Pippi”, Mora bryggeri, fyllts med sockerdricka. Vi gick sedan, liksom förra gången, en äldre vägsträcka ned mot Övergrans kyrka. Vi slipper därmed gå längs gamla Stockholmsvägen, som fortfarande är ganska så trafikerad. Enda nackdelen är att vi inte går förbi den fina runstensmiljön vid Lillkumla.
Vid Övergrans kyrka bjöd Övergrans kyrkoråd, med dess ordförande Kjell Andersson i spetsen, på varm korv och kaffe. Det var nytt för i år och visar än en gång på att engagemanget kring vår vandring blir allt större och större. Vi hade även möjlighet att gå in i kyrkan och se de fina kalkmålningarna av Albertus Pictors från 1470-talet. Dessa hade varit övermålade i många århundraden, innan de tog fram och restaurerades i början av 19070-talet.
Vandringen fortsatte sedan på Upplandsleden längs Stora Ullfjärden och där vi följde Enköpingsåsen ända ned till Bålsta. Upplandsleden följer på många ställen den urgamla åsvägen. Vid Ekilla finns en mycket förtätad väghistorisk miljö, med brofästena för gamla Ekilla bro bevarande, en milstolpe från 1850 och en runsten som berättar att ”Andvätt och Kiti och Kår och Bläse och Djärv de reste denna sten efter Gunnlev sin fader. Han föll österut”.
Vid Draget väntade Mjöberg med blåbärssoppa, Gustafskorv, Leksandsbröd och frukt. Vi är inte de första som rastade där. Här finns nämligen en minnessten med informationen att ”Carl XIV Johan åt här 1839 5/6”. Kungens resvagn hade gått sönder och kungen väntade här medan den lagades.
Efter att ha kommit ut på gamla E18 igen var det en lång sträcka fram till Upplands-Bro, men även här kunde man långa stycken följa den gamla vägen.
Framme vid Klints hembygdsgård i Bro väntade som vanligt Börje Sandén och en stor stab av personer från Bro och Låssa hembygdsförening. Vi åt en härlig husmanskost – köttfärslimpa.
I den sköna försommarkvällen kunde sitta ute på gårdstunet och lyssna på när Börje Sandén initierat berättade om traktens intressanta historia, som många gånger varit inblandad i rikshistorian. Även dalfolket har varit inblandad i rikshistorian här. Men dessa platser kommer vi att passera i morgon. Bro Spelmän underhöll även.
Årets inkvartering skedde i gymnastiksalen på Härneviskolan. Här fanns rejäla duschmöjligheter, vilket uppskattades av alla.
Radio Dalarna sände ett direktinslag från vandringen och Enköpingsposten gjorde et reportage i höjd med Övergrans kyrka.
Fjärdsmans Olof
Sockerdirickseken vid Biskops-Arnö. Penta med dotter. |
|
Börje Sandén berättar vid Klints bygdegård i Bro. |