På väg mot Norra Bomansberg. Dagens vägvisare Rolf Hammar till vänster.
Dag 1 Mora-Tammeråsen 12 maj 2010
Så har då 2010 års Storvandring från Mora till Stockholm startat! Det är den femte Storvandringen. Tidigare vandringar har genomfört 2000, 2201, 2003 och 2008. Även inför årets vandring har de olika förberedelserna och genomförandet letts av Per Mårthans och Trapperservice. Men vi skulle inte kunna genomföra ett sådant här stort projekt utan en ansenlig och engagerad insats från ett stort antal personer och föreningar av olika slag längs vägen.
Vi har också fått stöd från ett antal företag, antingen i pengar eller ”in natura”, exempelvis Leksandsbröd och Gustafskorv, vars produkter vandrarna kunde ta del av när vi rastade längs vägen. Region Dalarna har också beviljat stöd till vandringen, eftersom i på ett utmärkt sätt marknadsför Dalarna, framförallt när vi kommer till Stockholm.
Nytt för i år är att varje föranmäld vandrare får en numrerad bricka, som hängs tillbaks på sin krok när man kommer fram. På så sätt får vi en ganska enkel koll på att alla har kommit i mål.
Det var ett fantastiskt fint vandringsväder, när vi samlades i Mora på morgonen, sol och cirka 10 grader. Dalregementsgruppen och hade som vanligt ställt upp med lastbil där vandrarna kunde lämna sin packning. Frivilliga Automobilklubben med de trogna chaufförerna Erik Mjöberg och Lissjanis var också på plats.
På plats var också cirka hundra vandrare varav c:a 35 personer som har för avsikt att vandra hela vägen till Stockholm. Det blev kära återseende för många, eftersom många har varit med förr – men också många nya vandrare fanns på plats, vilket är glädjande. Storvandringen håller mer och mer på att bli en etablerad aktivitet.
Per Mårthans genomgick det praktiska kring dagens vandring och föreningens ordförande Jan-Olof Montelius hälsade välkommen och erinrade om den historiska bakgrunden till varför vi vandrar till Stockholm, nämligen de tusental dalfolk som genom åren vandrat från Dalarna till Stockholm för att söka arbete, på så kallat ”herrarbete”.
Prästen Daniel Wallroth gav oss några ord på vägen, bland annat ”Ditt mål kan i dag kännas avlägset, men det är de enskilda stegen som tar dig dit. Det är rastplatserna som ger styrka. Det är gemenskapen som ger uthållighet att gå vidare”. Svenska kyrkan är en viktig samarbetspart genom att vi varje morgon kommer att starta vandringarna med ett korum. Kyrkan har också en direkt koppling till herrarbetarna och deras ”arbetspass” som hämtades ut i hemförsamlingen inför vandringen mot Stockholm.
Förre Vasaloppsgeneralen Rolf Hammar har engagerat sig starkt i Storvandringen. Han och hans medhjälpare har gjort ett storartat arbete med första sträckan till Tammeråsen. Rolf hälsade också välkommen och talade om olika mål här i livet. Han påtalade att Vasaloppsmålet för tusentals skidåkare varit målet, nu blir det i stället startpunkt för en ny stor kraftprestation.
När Mora kyrkas klockor började ljuda ut över Siljan, och där Storklockan har den passande devisen ”Du folk som fästat bopålen vid Dalaelfens och Siljans fagra brädder, prisa Gud”, gick vi så igenom portalen med devisen ”I fäders spår – för framtids segrar” kantad av en fanborg med ett antal sockenfanor.
Första stopp var Färnäs bygdegård, dit vi kom relativt samlade. Sen började alla gå i sin egen takt. På vägen mot Fåsås går igenom ett gammalt kulturlandskap med spår efter tidigare generationers mödosamma arbete, som vi idag ser i form av odlingsrösen. På sina ställen var vägen/stigen ganska så fuktig, så många vandrare som gick i lättare skor blev nog våta om fötterna.
Vi passerade igenom fäbodarna Norra och Södra Bomansberg. I Södra Bomansberg fanns Kus Karin som bjöd på friskt källvatten.
I Fåsås hade som vanligt byalaget ställt upp och här bjöds det på grillkorv. På vägen mot Fåsås passerade vi Ingärdingsbodarna, en annan liten fin fäbod med många vackra timmerbyggnader. Strax öster om Ingärdingsbodarna passerades så sockenrået, och vi var inne i Rättviks socken.
Den sista biten in mot Tammeråsen gick vi på ”Orsa kompanis väg”, den väg som Orsafolket nyttjade på sina vandringar söderut och där Orsa kompani med korpral Jonas Gifting i spetsen gick på marschen mot Komtillmåtta krog i Gagnef, där Gifting lär ha fällt de bevingade orden ”Orsa kompani lovar ingenting bestämt”.
På Tammeråsen finns ett gammalt boställe från indelningsverkets tid. En minnessten med texten ”Fagerberg boställe vid Rättviks kompani för kaptenen1677-1837, för fanjunkaren 1837-1896” minner om denna tid, liksom det gamla dass, som nu flyttats hem från Kungl. Dalregementets kasernområde i Falun, där det stått i många år.
Här hade bybefolkningen som vanligt ställt upp mangrant och frikostig lånat ut rum i sina bostäder – för de som nu inte föredrog att bo i eget tält.
Kylan och duggregn började komma, och det var lite ruggigt att sitta ute i slogboden och inta en förträfflig och stärkande middag.
SVT Gävle-Dala var på plats och sände ett direktinslag i Gävle-Dalanytt kl 19.15. SR Gävle-Dala hade direktsänt från starten i Mora och även TV4 var på plats där.
Sträckan Mora-Tammeråsen var 29,1 km och tog för de flesta vandrare mellan 6-8 timmar.
Fjärdsmans Olof
Vandrarna samlade inför starten vid Vasaloppsmålet i Mora |
|
|