Dalkarlsvägen. Avmarsch från Skeppsholmen
Dag 12, Solna-Gamla Stan Stockholm, 17:e maj 2014
Då var det dags för den sista, korta etappen, in mot Kungl. hufvudstaden. En riktig skön och varm försommarmorgon, med sol redan på morgonen. 86 vandrare startade från Solna.
Vi började dagen, 17. Mai, med att sjunga ”Ja, vi elsker dette landet”. Idag är det också 200 årsjubileum av Grundloven och 150 år sedan den blivande nationalsången framfördes för första gången. Vi har ju haft två vandrare från Norge med oss, och ytterligare några ”halvnorskar”. Vår egen fältpastor med oss, Jan Segerstedt, höll korum. Torsten Johansson, 2014 års Storvandringsledare informerade om de speciella regler och förhållningsorder som gällde för festtåget från Skeppsholmen till Gamla stan. Torsten har med fast hand organiserat och genomfört årets storvandring, framförallt den sista etappen, från Skeppsholmen till Stortorget har krävt mycket planering. Men allt har inte gått utan hjälp från alla våra duktiga och entusiastiska funktionärer.
Vandringen startade i sakta mak, så att vi inte skulle bli alltför svettiga i våra sockendräkter. Det var en hel vandrare som bar dräkt idag. Vi gick en något annan väg i år. I stället för att gå via Hagaparken, gick vi via Norra begravningsplatsen, en gång i tiden en stor arbetsplats för herrarbetande kullor. Strax hitom denna, gjorde vi ett stopp i Hagalund, i Olle Olsson Hagalunds konstnärshem som nu är museum. Där bjöd Solna kommun på förfriskningar.
Sen var nästa vattenhål Wasahof på Dalagatan, där Spendrups frikostig bjöd på ytterligare förfriskningar, som denna dag smakade speciellt gott.
Till Wasahof var det 8,5 km. Från Wasahof var det enskild förflyttning till Högvakten på Skeppsholmen, där förgaddring skedde. Sockenklädda människor, buss med Borlänge hemvärnsmusikkår, buss med spelmän från Dalarna och övriga intresserade människor strömmade till. Kompani- och sockenfanor utdelades till fanbärare.
Exakt 13.15 skedde avmarschen mot Stortorget, med Sveriges fana, Dalafanan och Kungl. Dalregementets fana i spetsen av den stora fanborgen, med drygt 20 fanor.
Hemvärnets musikkår och Dalarnas spelmansförbund turades om att spela på vägen mot Gamla stan.
En stor skara åhörare hade samlats på Stortorget, när programmet inleddes med samlingssignal på näverlur och kulning. Föreningen Dalkarlsvägens ordförande Jan-Olof Montelius berättade om årets vandring och den historiska bakgrunden, då dalfolk vandrare till Stockholm för att söka arbete, det som kallas herrarbete. Även Kungl. Dalregementet har haft denna väg som marschväg till Stockholm, på fredliga uppdrag som när soldaterna från regementet byggde Dalkarlsbacken 1665, eller för utskeppning för vidare öden på de baltiska och ryska jordarna.
Mora kompani, en uppvisningstrupp från Livgardet, framför en exercis från 1800-talet. Svea livgarde räknar sitt ursprung från 1521 då Gustaf Wasa rekryterade 16 smocke vnge karlar från Mora som skulle utgöra hans livgarde. Ännu ett bevis på att allting har sitt ursprung i Dalarna!
Curt ”Hooga” Holgersson reciterade Erik Axel Karlfeldts mäktiga dikt ”Tuna ting”, som passade särskilt bra med tanke på årets Karlfeldtsjubileum, då det är 150 år sedan skalden föddes.
Hemvärnets musikkår och spelmanslaget bidrog med olika musikstycken, innan det hela avslutades med att musikkåren spelade Kungl. Dalregementets marsch.
Det var nog längesedan som Dalarna syntes och hördes med sådan kraft i Stockholm.
De som sedan ville, samlades sedan till en gemensam ”sista måltid” i Grillska huset.
Därefter var det dags att återvända till sitt, packa upp alla svettiga persedlar, putsa skorna och ladda inför kommande vandringar med Föreningen Dalkarlsvägen.
Fjärdsmans Olof