Fjärdsmans Olof på gränsen mellan Dalarna och Västmanland, 20080512.
Dag 7, Folkärna-Saladamm, 12 maj
På morgonen blåste det en isande nordanvind och bara +7 grader, en rejäl omställning från tidigare dagar. Många plockade fram både mössa och vantar. Efterhand avtog vinden och temperaturen steg åtskilliga grader. Vattenåtgången var dock bara en bråkdel av vad som hade förbrukats under de två tidigare dagsetapperna. Himlen var dock lik klarblå som tidigare.
Vi startade med sedvanligt korum, denna gång inne i Folkärna pampiga kyrka, med många medeltida byggnadsdelar bevarande, bl a det pampiga västtornet, med stora tegelfigurer på ytterväggarna, som har tolkats som helgonen St Olof och St Erik. Präst denna morgon var Per Arkestål. Vi sjöng bl a psalmen ”Morgon mellan fjällen”, som många av oss lite äldre minns från folkskolans morgonböner.
I kyrkan och på vandringen ned mot Utsunds bro fick vi sällskap med ungefär 55 elever med lärare från Lund mellanstadieklasser.
Vi var 55 vandrare som idag skulle avverka c:a 35 km ner till Ösby naturbruksgymnasium i Saladamm.
Vi passerade den ny nya bron över Utsund, med det gamla färjkarlens bostad vid brons södra fäste. Utsund har spelat en stor roll i Sveriges historia. Inför slaget vid Brunnbäck 1521 gick dalkarlarna över Dalälven där och gjorde en kringgående rörelse och anföll danskarna, med känt resultat.
Vid Västra Bergshyttan mötte byns befolkning med ett väl tilltaget kaffebord. I Västra Bergshyttan inrättades på 1600-talet en bergstull, vilket visar på platsen och vägens betydelse en gång i tiden. Vägen fortsatte sedan uppför Tjyvberget och gränsen mellan Dalarna och Västmanland. Vid gränsstenen ”Dalskillnan” från 1793 tog vi definitivt klivet över till Västmanland. Just uppe på berget är vägen relativt orörd en kortare sträcka. Vi gick sedan längs den s.k. ”Västra grändvägen” ner mot Möklinta.
På Möklinta hembygdsgård mötte hembygdsföreningen och bjöd på förtäring. Vi vandrade sedan vidare förbi den magnifika 1400-talskyrkan, längs åsen mot Forneby. Här stod tidigare en runsten, som nu fanns att se på hembygdsgården. Runstenens plats ”wedh Forneby på ååsen” vittnar om åsen som urgammal färdled, vilket också milstolpen från 1855 bär vittne om.
Efter att ha passerat de små byarna Hillersbo och Vigelsbo följde vi sedan den gamla vintervägen ned mot Saladamm.
Lennart Mjöberg, serverar oss med vatten, Gustafkorv och Leksandsbröd på lämpliga ställen efter vägen, en uppgift som han skött med den äran under alla Storvandringar. Bernt Wahlgren från Folkärna var extra ”support” för denna dagsetapp.
I Saladamm fick vi sakkunnig information om Sala, om dess historia och dagens verksamhet, av Ulla-Britt Holmér, ordförande i Sala hembygdsförening och tidigare kommunalråd i 10 år i Sala kommun.
Ankomst till Saladamm kl 18.45 efter 9.25 timmar i spåret. De första anlände vid 16-tiden och de sista c:a 20.30.
Per Mårthans rapporterade direkt till Radio Dalarna.
Fjärdsmans Olof
Skolbarns från Lund skola följde med oss på väg mot Utsund, 20080512. |
|
Byborna bjöd på kaffe i Bergshyttan, 20080512. |