Elever från Vikarbyns skola som följde med från Granmor.
Dag 2 Tammeråsen-Rättvik, 7 maj
Morgonen var ganska kylig när vi intog frukost i det fria på Tammeråsen. Men redan vid starten hade temperaturen stigit ett antal grader till en behaglig vandringstemperatur, och så var det hela dagen, mest molnigt men ibland lite solsken. Dagen inleddes med korum, med Joel Ludvigsson från Rättviks församling. Han talade på temat enkelhet – ett passande sådant, då vi själva vill kalla våra vandringar för ett ”fattigmansalternativ”. Unisont sjöngs psalmen ”Härlig är jorden” – en psalm som vi säkerligen kommer att sjunga många gånger under vår vandring.
Kommunalrådet i Rättviks kommun, Jonny Jones hälsade oss välkommen till Rättvik. Han var vår färdledare på hela vår vandring ner till ”samhället”. Han berättade om Tammeråsens historiskt viktiga roll i socknen och för hela Övre Dalarna. Här på Tammeråsen, på gården Fagerberg, bodde nämligen konungens fogde under många år under medeltiden och början av 1500-talet. Fagerberg blev ju sedan kaptensboställe under Kungl. Dalregementet.
Vi var cirka 90 personer och fyra hundar som sedan startade vandringen. ”Resan” ned mot Siljans strand blev ganska behaglig för de flesta, även om en och annan hade fått ett antal skoskav av varierande svårighetsgrad. Vi följde den gamla kyrkstigen från Tammeråsen via byarna Röjeråsen, Granmor och Nittsjö till Rättviks kyrka. Vägen gick genom granskog och över gärden, kantade av stengärdesgårdar.
Under vandringen ner mot Rättvik berättade Jonny om bygdens och byarnas historia på ett mycket sakkunnigt sätt, om vi blev alla betydligt mer insatta i Rättviks sockens historia. Vi besökte också ”Trollugnen” vid Trollskuru, där skogsrået Tövås Kersti brukade grädda sitt bröd.
I samtliga byar som vi passerade bjöd byborna på olika sorters förtäring, så man hann knappt äta upp sin medhavda matsäck. I Nittsjö blev det även musikunderhållning av ”Gunnars & Momqvist”. Från Granmor hade vi sällskap av skolbarnen från Vikarby skola. På Stiftsgården bjöds vi på hembakta bullar.
Sedan gjorde vi ett längre stopp på Kyrkudden, där Jonny ingående berättade om Rättviks roll i vår svenska historia; med bland annat Gustav Wasas tal till Rättviksbönderna och om Rättvikskarlen Johan Stiernhöök (1596-1675), eller som han hette före adlandet Johan Olofsson Dalkarl. Stiernhöök brukar kallas ”den svenska lagfarenhetens fader”.
Efter 19,5 km och nästan sju timmars vandring nådde vi så fram till Knektplatsen och förläggningen där. I morgon blir det betydligt tuffare vandring, c:a 30 km på ”Linnévägen” fram till Bjursås, med några berg som skall passeras.
Falu-Kuriren, Mora Tidning och Dala-Demokraten hade artiklar om gårdagens vandring. TV4 Gävle-Dala hade ett inslag i morgonsändningen.
Fjärdsmans Olof
Rättviks kommunalråd Jonny Jones var dagens vägvisare. |
|
Paus i Nittsjö med musikunderhållning av ”Gunnars & Momqvist” |