Det var varmt på vägen mot Örsundsbro.
Dag 9 Altuna – Hjälsta, 20 maj 2010
Vandringens längsta etapp har avverkats idag, cirka 39 km. Vid tidigare vandringar har vi övernattat i församlingshemmet i Örsundsbro, men det gick inte i år. I stället fick vi fortsätta cirka 9 km till Hjälsta bygdegård. Men morgondagens sträcka blir i stället kortare…
Korum leddes av kyrkoherde Inga-Britt Carlson-Örnfeldt från Fjärdhundra församling och kantor Gudmund Frenskar med rötterna i Rättvik.
Vi var cirka 40 vandrare idag, varav två nya, far och som från Altuna, men med rötter i Venjan.
Vägen till Torstuna kyrka är till stor del grusväg, med ett speciellt vackert parti över Enköpingsåsen mellan Ramsvad och Vallby. Från Torstuna till Hjälsta är det asfaltväg, bortsett från ett mycket vackert parti genom Alsta by. Där går den gamla huvudvägen genom byn och över en stenvalvbro. Runstenar och bygravfält visar att det finns en bebyggelsekontinuitet på platsen sedan järnåldern.
Många tog lunchpaus vid Torstuna kyrka. Extra vattenstationer fanns på flera ställen längs vägen. Det var varmt idag. Solen stekte i ansiktet på vägen längs Örsundaån. Vid Giresta kyrka väntade Lennart Mjöberg med vatten och förtäring.
Vi är nu inne i ett område med mycket förtätad väghistoria. Vi passerade fem runstenar, som ju oftast har en direkt eller indirekt koppling till järnålderns vägar. Vid Ryda kungsgård, står en runsten som berättar att ”Amunde och Ödgärd läto resa denna sten efter Anunds, sin son, och göra bro”. Vid Örsunda står en annan runsten vid det gamla vadstället över Örsundaån, där den så kallade Eriksgatan passerade, det vill säga den väg som den nyvalde Sveakonungen red på sin väg runt i Svea rike under medeltiden.
I Mosta gjordes ett självklart stopp vid Mosta fd lanthandel, där ”lanthandlaren” Inga som vanligt bjöd på kaffe. Nu är affären sedan några år nedlagd.
Vi gick alltså igenom Örsundsbro. De sista 9 km ned mot Hjälsta bygdegård var nog tung för många. Men vi gladdes åt de nyuppsatta stolparna med Dalkarlsvägens märke, som nu finns placerade längs vägen från Örsundsbro ända ned till Varpsundet. Det är Karl Ove Johansson, från Fiskbrunna gård i Hjälsta, som har satt upp dessa. Stort tack!
Förläggningen på Hjälsta bygdegård var som vanligt på golvet. Dusch fanns att tillgå på ett B&B ställe, några hundratal meter bort.
På kvällen sjöng och spelade Hasse Karlsson visor, men han berättade även en hel del om Hjälsta sockens historia. Jane Karlsdotter, också hon från Hjälsta, spelade på Upplands ”landskapsinstrument” nyckelharpan.
Fjärdsmans Olof
Erik Mjöberg håller alltid Dalafanan högt. |
|
Anders Sladden Westerberg och Eva Tägström bjuder på frukt. |